Om det är någon som missat det så går det att samla på gympadojor. Nu vet ni det. Detta är stort framför allt i södra USA, och det är Nike som är det allra populäraste märket hos samlarna. Detta beror bara delvis på Nikes starka koppling till hip hop och streetwear, det beror även på att Nike varit mycket skickliga på att skapa ett habegär och underblåsa samlandet. När Michael Jordan skrev ett sponsorkontrakt med Nike var färgade skor inte tillåtna i NBA, och han fick betala 5000 dollar i böter för varje match som han spelade i sin röda signaturmodell. Nike insåg PR-värdet och betalade hans böter. Detta blev startskottet för en lång rad av Jordan-modeller, och olika specialupplagor och limiterade editioner av dessa.

Störst är Nike

Nike har insett att limiterade skor i olika färgställningar är en framkomlig väg, och den 27 april släpper man därför sitt NFL Draft Pack: 32 olika skor, en för varje lag i den amerikanska fotbollsligan.  Det är sammanlagt åtta olika modeller, i respektive lags färgställning. Snyggast är Air Max 95 No Sew i Green Bay Packers-utförande, men frågan är om den kommer att gå att få tag i här i Sverige. Denna typ av skor brukar sälja slut samma dag som de släpps.

Packers i match

Adidas kontrar

Andra skotillverkare sneglar avundsjukt på Nike, och försöker göra skor direkt för samlarna. Adidas släppte nyligen den ultralätta basketskon Crazy Light 2, som riktar sig både mot professionella spelare och samlare. De förra behöver i regel inte köpa sina skor själva. Om du är sugen får du nog leta efter dessa Adidas skor online, för de kommer nog inte att släppas i Sverige.