Om det finns en enda genre och kulturellt uttryck som samtidigt kan vara populärt hos den breda massan samtidigt som den hyllas av hipsters och älskas av konnässörer – så är det indie-rock. Varför? För att man inte kan fejka bra musik.

Bandet Wilcos sångare

Wilco

Bandet Wilco från amerikanska industristaden Chicago har med sin lättillgängliga och experimentella rockmusik spelat sig in i hjärtat hos människor världen över. Det är inte så att de blandar stilar. Inte heller har de anpassat sin musik efter publiken. De har satsat på kvalité. I de dryga femton år Wilco har varit aktiva har de spelat sin alternativa country med inslag av fri konst och rock and roll. I början var publiken av den smala musiklyssnande sorten som uppskattade deras ton och särart. Precis som ett bananskal i en varmkompost har bandet låtit sin musik ta sin tid och smälta samman med publiken. Ju fler som kände till och älskade deras musik desto fler kunde sprida den vidare.

Äkta och oäkta indie

Dagens hipsters kan musikmässigt delas in i två fack. Dels är det den så kallat äkta hipstern, som inte nödvändigtvis har svarta kläder eller bor på Södermalm. Denne skulle aldrig riktigt identifiera sig med subkultur, utan är istället det som andra vill och försöker vara. Den äkta hipstern har äkta talang och låter den synas i sitt jobb. Den lyssnade på Wilco för länge sedan och var anledningen till att de kunde spridas till dagens mainstream-publik.

Den moderna hipstern ser till att göra allting rätt. För att passa in i det fack den vill passa in i helt enkelt, lyssnar det på musik av svårtillgängliga musiker och konsumerar all sorts kultur som är svårtillgänglig för att kunna stärka sig och sin grupp. Bandet Wilco är en hyllning till musiken då den älskas av alla sorter.