På ravefester brukar det vara så att massor av folk samlas i en övergiven lokal eller bara utomhus. På ravefester brukar det oftast spelas Techno, Trance, House eller liknande musikstilar och det brukar vara väldigt vanligt med olika ljusshower och även med UV-ljus så att vissa saker börjar lysa på ett nästan självlysande sätt. Det är även väldigt vanligt att folk har självlysande stavar eller andra saker som folk använder sig av. Dem brukar ofta vara gratis och genom sponsorer får man stereoanläggningar och det man behöver för att kunna arrangera festen.

Det brukar till och med arrangeras festivalliknande rave fester där det kan pågå i flera dagar och dit det kommer tusentals till hundratusentals personer och ska lyssna på musiken och så vidare.

Tidigare på 90 talet gjorde staten det svårare att få tillstånd till dessa rave fester och genom det skapades många underground fester som var olagliga och där det inte annonserades så vidare mycket utan ravarna fick veta på ett väldigt tyst sätt genom förtrodda källor så inte polisen skulle stoppa festerna innan dem ens hade startat.