En av de största förlusterna i musikvärlden detta år var den brittiska soulsångerskan Amy Winehouse, som avled av alkoholförgiftning 23 juli i år. Hon sällade sig därmed till den makabra ”Klubb27”, alltså de artister som avlidit vid 27 års ålder. Där finns även namnkunniga namn som Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain och blueslegenden Robert Johnson.

Rock and roll-livet

Att räknas in i Klubb27 innebär vanligen att man är en symbol för den s.k. rock n roll-livsstilen, och även om det är lätt att ordna in någon där i efterhand så var Winehouse en symbol för denna redan under sin livstid. Hon fotograferades bl.a. med sin dåvarande pojkvän i augusti 2007, och det faktum att båda hade blåmärken fick många att misstänka att de hade slagits.
Det som fick störst uppmärksamhet i medierna var antagligen hennes drog- och alkoholproblem. Vid ett tillfälle lades hon in på sjukhus efter att ha överdoserat heroin, ecstasy, kokain, ketamin och alkohol. Hon led även av psykiska sjukdomar, bl.a. ätstörningar och manodepressivitet.

En ikon på gott och ont

Precis som många andra före henne fascinerade Amy Winehouse i stor utsträckning genom alla skandaler med henne i centrum. Med undantag för Britney Spears var hon dock en av de första kvinnor som levde rockmyten, och detta trots att hon inte sysslade med rockmusik. Hon var dessutom våldsam på ett sätt som nästan bara bröderna Gallagher varit före henne. Detta, i kombination med hennes musik, gjorde henne till en ikon – på gott och ont – som kommer att fascinera länge än. Kanske fångade Sveriges Radio fenomenet allra bäst när de läste upp en dikt som satirikern Liv Strömqvist skrivit före Winehouses död.